global-e logo
Search
Close this search box.

Energiebesparing…watt?

Deel dit artikel

energiebesparing watt?

Energiebesparing…watt?

‘Erkende Maatregelenlijsten energiebesparing’ (EML), dat is toch wel de talk of the town. Het nut en de noodzaak voor wat betreft het besparen van energie en hier zo zuinig mogelijk mee omgaan, lijken mij een open deur.
Echter, ik betrap mijzelf er ook regelmatig op dat dagelijkse beslommeringen deze energiebewustheid een beetje naar de achtergrond dringen. Als servers of werkstations worden geprepareerd sta ik er zelden bij stil dat deze vaak uren onnodig aanstaan zonder dat er gebruik van wordt gemaakt.

Dure duurzaamheid?

Ook proberen we hardware dusdanig in te zetten dat deze al gauw 10 jaar mee kunnen gaan. En wie kent niet de verhalen over wasmachines die het na 20 jaar nog steeds ‘prima’ doen… maar is dat wel prima? Hoeveel energie verbruikt zo’n wasmachine eigenlijk? Ik denk niet dat deze in een energie A-klasse valt ???? Zo ook je oude vertrouwde desktop die onder je bureau staat. Bij koude dagen geeft deze een heerlijk gevoel van comfort vanwege de warme lucht die er uitkomt en daardoor beter verwarmt dan de gemiddelde voetenzak. Wat dacht je van printers die slechts enkele keren per dag worden gebruikt, maar niet in stand-by modus staan want we willen uiteraard – wanneer we onze knop op het toetsenbord indrukken – binnen 3 tellen een printje op ons bureau laten belanden. Want waarom zou je moeten wachten op je print of zelfs moeten lopen naar een centrale printer? Dit klinkt gekscherend maar zo zien wij het nog vaak gebeuren. En het eindigt hier helaas niet altijd.

On premise 
Want zo zijn er nog veel bedrijven die graag hun hardware (servers e.d.) en hun bestanden het liefst binnenshuis hebben staan. Heerlijk koel in een afgesloten ruimte met de airco op 18 graden in een ruimte die eigenlijk te klein is en vol staat met zaken die niets met ICT te maken hebben, zoals de kunstkerstboom en 5 jaar aan archiefmappen. Dit is behoorlijk zonde van alle extra energie die deze losse systemen vereisen.

Virtualisatie is daarom niet alleen vanuit kostenaspect, maar ook veiligheid en uptimegarantie een geweldig mechanisme. In het kader van energieverbruik dragen we met virtualisatie optimaal bij aan het besparen hiervan. Tenslotte is het delen en het naar behoefte gebruiken van hardware erg energie-efficiënt.

Als kers op de taart draagt het Global-e Datacenter daar optimaal aan bij: zij ondersteunen namelijk ook het landelijk initiatief met als doel de energie-efficiëntie van servers te verbeteren en ons hierin te adviseren. Samen dragen we hiermee ook nog eens bij aan een duurzame wereld.

Leuk bericht? Volg onze projecten en meer via onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel

Meer lezen

De technische ‘kartrekker’ van Marinus Aanhangwagens Gilze

Let’s talk about money!

Van geavanceerde netwerkapparatuur tot betrouwbare pintransacties

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.