global-e logo
Search
Close this search box.

Samen spelen, samen delen? Het risico van gedeelde patchkasten

Deel dit artikel

netwerkkabels

Samen spelen, samen delen? Het risico van gedeelde patchkasten

Het belang van security kan in het huidige klimaat niet genoeg benadrukt worden, maar het begint vaak bij de meest elementaire maatregelen. De eerste stap naar een robuust beveiligingsbeleid dat integriteit, vertrouwelijkheid en beschikbaarheid van gegevens en systemen waarborgt… De patchkast, de fysieke toegangspoort tot het hart van een netwerksysteem.

Een gedeelde kantoorruimte in een gebouw vol organisaties, je ziet het steeds meer. Één van de cruciale maar vaak over het hoofd geziene aspecten van gedeelde kantoorruimtes is het delen van patchkasten (Def.: een kast die als doel heeft om IT-bekabeling en -apparatuur te verzamelen). Een gedeelde patchkast zien wij als IT’ers toch wel als een punt van zorg… Daarom krijg je van ons een advies in waarom je nooit een patchkast zou moeten delen als je met meerdere bedrijven in hetzelfde gebouw zit:

Veiligheidsrisico’s
Zoals we weten bevatten patchkasten de kerninfrastructuur van een bedrijf – routers, switches en andere netwerkapparatuur. Het delen van de huishouding van deze kritieke infrastructuur met andere bedrijven verhoogt het risico van ongeoorloofde toegang. Onbedoelde of kwaadwillige manipulatie kan leiden tot (gegevens)diefstal, netwerkstoringen of zelfs gemanipuleerde hardware.
Met meerdere bedrijven die toegang hebben tot dezelfde patchkast, is het moeilijk om een strikte beveiligingsprotocol te handhaven. Een zwak punt bij een van de bedrijven kan de hele infrastructuur in gevaar brengen. Gebrek aan controle over wie toegang heeft, kan leiden tot zwakke plekken in beveiligingsmaatregelen.

Netwerkprestatie en betrouwbaarheid
Het delen van een patchkast kan ook het delen van netwerkbronnen betekenen. Gelukkig zien we dit al veel minder want als een bedrijf veel bandbreedte verbruikt, kan dit de prestaties van het netwerk voor andere bedrijven verminderen. Een gebrek aan controle kan resulteren in ‘oneerlijk’ gebruik van netwerkbronnen, wat invloed heeft op de algemene betrouwbaarheid van de IT-infrastructuur. Tegenwoordig komen meerdere verbindingen samen in toch weer diezelfde patchkast.

Verantwoordelijkheidsconflicten en compliancy
In het geval van storingen of problemen in de gedeelde patchkast, kan het moeilijk zijn om de verantwoordelijkheid vast te stellen. Conflicten over wie verantwoordelijk is voor het onderhoud of de reparatie kunnen leiden tot vertragingen in het oplossen van problemen, wat de bedrijfsactiviteiten kan schaden. Verschillende bedrijven kunnen verschillende nalevings- en regelgevingsvereisten hebben. Het delen van een patchkast kan leiden tot nalevingsproblemen als de maatregelen niet voldoen aan de specifieke vereisten van een bedrijf. Dit kan leiden tot boetes of juridische problemen.

Conclusie
Als IT-professional is het voor ons essentieel om de veiligheid, betrouwbaarheid en naleving van de IT-infrastructuur te waarborgen. Het delen van een patchkast met meerdere bedrijven vormt een aanzienlijk risico voor de IT-infrastructuur van elk bedrijf. Het hebben van een eigen, afzonderlijke patchkast biedt controle, beveiliging en betrouwbaarheid die nodig zijn om de operationele continuïteit te waarborgen en de veiligheid van gegevens te handhaven. Samen delen, samen spelen gaat in dit geval dus niet op!

Leuk bericht? Volg onze projecten en meer via onze nieuwsbrief!

Deel dit artikel

Meer lezen

Epische feestjes dankzij een strakke IT infrastructuur

Vertrouwen als fundament: 24ICT & Global-e ICT solutions

Het pers-pectief op een snelle digitale transformatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.